La diagnosi de la cadena de valor de l'oli permet identificar i concretar fins a 43 oportunitats de negoci a les Garrigues i el Segrià Sec
Recentment s’han presentat els resultats de la “Diagnosi de la cadena de valor de l’oli i les seves potencialitats econòmiques de les Garrigues i el Segrià Sec”, gràcies a la qual s’han identificat i concretat fins a 43 oportunitats de negoci entorn de la cadena de valor de l’oli en un sentit ampli, introduint-hi diferents binomis de l’oli com ara oli-turisme, oli-gastronomia, oli-patrimoni, oli-sostenibilitat, oli-paisatge o oli-art, entre d’altres.
Es tracta d’un estudi impulsat pel Consell Comarcal de les Garrigues, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Segrià, i redactat per Raiels, iniciatives que arrelen, en el marc del projecte innovador i experimental “Potenciació de la cadena de valor de l’oli per generar innovació econòmica intersectorial a les Garrigues i al Segrià Sec”, que s’està implementant al territori durant aquest 2018. Aquest projecte està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.
Aquesta diagnosi permet tenir una visió transversal de tot el sector de l’oli d’oliva a les Garrigues i al Segrià Sec, ja que se centra en una anàlisi qualitativa entorn de tota la seva cadena de valor, abraçant els 4 nivells clau: la producció, la transformació, la distribució i comercialització, i el consum de l’oli.
L’estudi ha estat possible gràcies a la participació de més de 100 agents tant de l’àmbit tècnic, com del sector de l’oli, del turisme i d’altres. S’han dut a terme fins a 86 entrevistes a agents clau del sector (en persona i telefòniques), s’ha realitzat la consulta de dades i estadístiques de referència, s’han cercat experiències i referents, i s’ha completat amb un detallat treball tècnic que ha permès identificar i concretar fins a 43 oportunitats de negoci entorn de la cadena de valor de l’oli.
A les presentacions dels resultats dutes a terme a Juncosa (les Garrigues) i a Llardecans (Segrià Sec) el passat 5 de juny, van assistir una seixantena de persones de perfils diversos: alcaldes/es, pagesos/es i productors/es d’oli, responsables d’allotjaments i establiments de restauració, tècnics, entre d’altres.