Presentació del Pla de reactivació comarcal de les Garrigues. Dijous, 4 de març de 2021

reunio telematica
Reunió de la Comissió de Seguiment del Pla Estratègic de les Garrigues. Dimarts 26 de gener 2021
28 gener, 2021
Reunió comissió de seguiment del Pla Estratègic de les Garrigues 20/07/2021
21 juliol, 2021
reunio telematica
Reunió de la Comissió de Seguiment del Pla Estratègic de les Garrigues. Dimarts 26 de gener 2021
28 gener, 2021
Reunió comissió de seguiment del Pla Estratègic de les Garrigues 20/07/2021
21 juliol, 2021

Presentació del Pla de reactivació comarcal de les Garrigues. Dijous, 4 de març de 2021

Pla de reactivació socioeconòmica de les Garrigues arran de la crisi generada per la Covid-19 

Per implementar mesures per minimitzar les afectacions que la crisi està tenint entre el teixit empresarial, contribuir a dinamitzar l’economia de la comarca i recuperar l’activitat empresarial i ocupacional, donar suport, orientació i assessorament a les empreses, i ajudar a frenar el despoblament que viu la comarca.

 

El Consell Comarcal de les Garrigues va presentar el 4 de març, de forma telemàtica, el Pla de reactivació socioeconòmica de les Garrigues arran de la crisi generada per la Covid-19, per tal de poder identificar i posar en pràctica un conjunt de mesures que contribueixin a una major recuperació del teixit empresarial i social de la comarca arran de la crisi generada per la pandèmia. Les accions presentades han estat pressupostades per un valor de 2.124.200 euros i caldrà cercar aquests diners per portar les accions a terme d’aquí al 2025.

Van seguir la presentació telemàtica els alcaldes i alcaldesses de les Garrigues, consellers del consell comarcal, empresaris de la comarca, tècnics del SOC i altres tècnics/es de comarques veïnes.

El Pla té la missió de donar resposta a les necessitats de caràcter més imminent que presenta la comarca per frenar l’impacte de la crisi generada per la pandèmia i la visió de reactivar les Garrigues d’acord amb una planificació estratègica alineada amb les directrius de futur a nivell nacional, estatal i europeu.

Es tracta d’un instrument de planificació que ha de permetre, des de l’àmbit local i de manera concertada, identificar les actuacions necessàries i urgents per contenir l’impacte socioeconòmic a conseqüència de les mesures preventives i de contenció derivades de la situació de la Covid-19 i per millorar la situació d’ocupació de les persones, així com la reactivació de les empreses en la seva activitat productiva.

El pla està adreçat a cercar les mesures urgents complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la Covid-19 a la comarca de les Garrigues.

Per a la seva redacció s’ha tingut en compte, per una banda, l’afectació específica que ha tingut la Covid-19 al teixit empresarial de la comarca i als sectors més perjudicats, però, per altra banda, també s’han analitzat altres plans de reactivació socioeconòmica d’administracions superiors per tal d’encaixar amb els eixos marc establerts.

A banda dels Plans de reactivació socioeconòmica globals, també s’ha tingut en compte la planificació estratègica territorial que hi ha vigent a la comarca de les Garrigues per tal d’alinear-se tota l’estratègia en una mateixa direcció. Per tant, el Pla de reactivació socioeconòmica de les Garrigues no parteix de zero sinó que s’encaixa amb les línies de treball que ja s’estan desenvolupant a la comarca i que deriven d’una planificació territorial prèvia: el Pla estratègic territorial de la comarca de les Garrigues 2015-2025. Foment del desenvolupament econòmic local i l’ocupació.

El Pla de reactivació socioeconòmica de les Garrigues quatre objectius: implementar un conjunt de mesures per minimitzar les afectacions que la crisi està tenint entre el teixit empresarial; contribuir a dinamitzar l’economia de la comarca i recuperar l’activitat empresarial i ocupacional de forma sostenible; donar suport, orientació i assessorament a les empreses per fer front a l’adaptació necessària per superar els efectes de la crisi, i ajudar a frenar el despoblament que viu la comarca sobretot als municipis més petits i rurals que en els últims deu anys han viscut una recessió demogràfica destacada.

Al Pla es proposen mesures de tres tipus: transversals, d’execució imminent i d’abast global per a tots els sectors; mesures sectorials, orientades als principals sectors econòmics de la comarca i en execució d’acord amb el Pla estratègic territorial de les Garrigues, i mesures d’innovació estratègica, orientades a sectors de futur que seran estratègics per a la comarca, però també en el conjunt de la societat. Algunes d’aquestes mesures ja s’inclouen al Pla estratègic i d’altres no, però es recomana que s’hi incloguin com a eixos de futur.

El Pla defineix deu eixos estratègics: 1. Informació, assessorament i coordinació; 2. Resiliència i reorientació empresarial; 3. Transició digital (capacitat formativa); 4. Competitivitat empresarial; 5. Economia per a la vida; 6. Economia social i solidària; 7. Economia creativa; 8. Economia verda i circular; 9. Transició energètica, i 10. Transició digital (infraestructures).

Les Borges Blanques, 5 de març de 2021

Aquest projecte està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, finançat pel Servicio Público de Empleo Estatal i cofinançat en un 50% per l’FSE”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *